Sfatul Annei

Nu ma pot hotari ce profil sa aleg la liceu

Scris de: Anna | 18.03.2014

Poti sa ne scrii oricand!
Ai o dilema?
Te seaca ceva?
Pune si tu o intrebare Annei!
Te ajuta.

Nu ma pot hotari ce profil sa aleg la liceu

Mesaj: Salut Anna! :) Eu sunt George si am 14 ani. In vara termin clasa a VIII-a si inca nu m-am hotarat la ce liceu vreau sa merg. De mic copil eu am fost invatat cu Biserica si o parte din mine ar opta pentru un Seminar Teologic... Dar totodata iubesc matematica si as vrea sa o studiez intensiv... Ajuta-ma te rog, cum sa imi aleg profilul? Mate-info sau Teologie? :(

 

Draga George,

Te afli in fata primei decizii importante din viata ta. In primul rand, nu pot sa nu remarc si sa te felicit pentru seriozitatea cu care abordezi acest moment, constientizand ca alegerea profilului este decisiva pentru viitorul tau.

Pentru a gasi solutia dimelei principale trebuie sa analizezi obiectiv experienta ta scolara si sa iti amintesti exact la ce materii aveai note mai mari si la ce materii iti era cel mai greu sa inveti, adica sa te definesti pe axa real-uman (pentru ca, asa cum stii, mate-info este profil real, iar teologia se incadreaza la partea umanista).

Tine cont si de inclinatia ta sufleteasca, de ceea ce iti spune intuitia ca ar putea sa te ajute sa te dezvolti si sa te regasesti. Nu iti face prea mari probleme daca te vei descurca sau nu, pentru ca lucrurile se invata din mers si nimeni nu se naste invatat. Important este sa fie ceva potrivit firii si personalitatii tale si atunci cu siguranta vei prinde usor si iti vei da silinta sa inveti. 

E un lucru foarte bun ca iei singur aceasta decizie si ca ai libertatea de a-ti alege drumul. In acelasi timp, e si o responsabilitate foarte mare. Dar nu trebuie sa te temi, pentru ca de-a lungul vietii vei mai avea multe puncte de rascruce si vei mai avea ocazia sa decizi pe ce drum vrei sa alegi. Poate in timpul liceului iti vei da seama ca vrei sa faci o facultate cu totul si cu totul diferita fata de ceea ce inveti si vei vedea ca este foarte posibil sa iti schimbi traiectoria din mers. Sau poate vei face o facultate, dar apoi ti se va oferi ocazia sa profesezi intr-un domeniu complet diferit. Si iarasi iti vei demonstra ca se poate.

Cele doua optiuni nu se exclud una pe cealalta, deci pe orice cale ai merge, poti sa iti dedici timp si celeilalte pasiuni.  

Concluzia este sa nu fii speriat si sa nu te lasi coplesit de responsabilitatea acestei decizii. Fii obiectiv in analiza capacitatilor tale, dar urmeaza-ti si instinctul, daca iti transmite semnale. Si odata decizia luata, mergi inainte cu fruntea sus! Nu vei avea ce sa regreti.

 

Cu drag, 

Prietena ta Anna

 

Tags: adolescenti, decizie, liceu, profil liceu, teologie, mate-info, cum aleg la ce profil sa dau la liceu

Articole similare

Corigența mă omoară!

Sfatul Annei

Mesaj: Sunt copleșit cu gândul ca pot rămâne iar corigent.Am mai ramas o data și sunt aproape de a rămâne iar. Vezi tot

Părinţii nu mă lasă să ies în oraş

Sfatul Annei

Mesaj: Părinții nu vor să mă lase să ies ȋn oraș DELOC, cică dacă mă duc singur, e extrem de posibil Vezi tot

Kilogramele in minus

Sfatul Annei

Mesaj: Buna. Ma numesc Andreea, am 13 ani si din pacate pentru mine nu am un corp cu care sa ma Vezi tot

Manipularea părinţilor

Sfatul Annei

Mesaj: "Buna. Am 16 ani. Sunt intr`o mare dilema.Inca de mic am fost manipulat de parinti, mai exact de tata caci Vezi tot

Nu pot sa scap de sentimentul acesta ciudat

Sfatul Annei

Mesaj: "Buna draga Anna. Mi-as dori sa ma ajuti cu o problema . Sunt o persoana vesela, am incredere in mine, Vezi tot

Page Rank