Dragoste

Farmecul lucrurilor mărunte într-o relaţie

Scris de: Genia Viziru | 10.09.2012

Farmecul lucrurilor mărunte într-o relaţie

 Tuturor ne plac povestile frumoase de dragoste. Şi happy-end-urile din categoria ”şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”. Ne fascinează filmele care ne poartă prin toate emoţiile unui scenariu romantic. Sfârşitul este, de cele mai multe ori, neschimbat: iubirea triumfă, iar cei doi îndrăgostiţi pornesc împreună pe acelaşi drum. După care suntem lăsaţi cu ochii în soare. 

Ceea ce transmite acest gen de filme este că, după ce ai spus ”da”, lucrurile vin de la sine. Totul va fi numai lapte şi miere pentru proaspeţii îndrăgostiţi, a căror singură grijă rămâne să respire aerul revigorant al dragostei ce-i înconjoară. 
 
În realitate lucrurile stau un pic altfel. O relaţie nu merge mereu ca unsă, chiar dacă suntem pe aceeaşi lungime de undă cu prietenul/prietena noastră. Fericirea nu vine tocmai de la sine, oricât de idealizată ar fi ea în filmele noastre preferate. Noi suntem cei care ne creeăm propriul ”happy-end” de zi cu zi. Dar cum să facem acest lucru? 
 

Răspunsul potrivit 

 
Avem un prieten/prietenă, ţinem cu adevărat la el/ea şi vrem ca lucurile să evolueze frumos între noi. Cum putem să punem umărul la treabă astfel încât să aducem mereu zâmbetul pe chipul celuilalt, să îi transmitem bună dispoziţie şi să ne bucurăm noi înşine de o relaţie împlinită? 
Deseori, cele mai bune răspunsuri sunt răspunsurile simple. Auzim adesea declaraţii pompoase şi promisiuni care mai de care: ”Ţi-aş da şi luna de pe cer”, ”Te voi iubi la infinit”, ”Pentru tine aş renunţa la propria viaţă”… Şi aşa mai departe. 
Locul acestora este mai degraba în cântecele de dragoste şi în script-ul unor producţii hollywoodiene. Pentru că, în realitate, ele fac ca dragostea să pară un lucru greu şi complicat. Într-adevăr, dragostea nu se întâmplă de la sine, ea cere eforturi şi străduinţe. Dar nu neapărat acest gen de eforturi şi străduinţe. 
Rămâne aşadar întrebarea: cu putem deveni buni scenarişti ai propriei poveşti de iubire?
 

Valoarea lucrurilor mărunte

 
Haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie, pentru a afla singuri răspunsul potrivit.
Să ne închipuim: cum ar fi dacă ne-am trezi într-o dimineaţă hotărâţi să dedicăm acea zi persoanei iubite? 
Să nu ne zgârcim în a-i trimite mesaje plăcute, încurajatoare sau haioase. Să nu ezităm în a-i cumpăra prietenei noastre o floare în drum spre locul de întâlnire. Sau o carte. Sau orice nimic care ştim că i-ar fi pe plac. 
Să dăm comoditatea la o parte şi să-i pregătim prietenului nostru o prăjitură făcută cu propriile mânuţe. Cu sigurnţă îl va face fericit. Dacă nu, cel puţin recunoscător.
Să nu ne ferim a face complimente sincere sau a folosi cuvinte de alint, chiar dacă nu suntem genul “siropos”. Mai ales dacă ştim că perechii noastre îi place. 
Să demonstrăm, prin lucrurile, vorbele şi gesturile mărunte, aprecierea pe care o avem pentru celălalt. Cu siguranţa toate acestea vor cântări enorm în ochii săi şi vor aduce un farmec aparte relaţiei. În definitiv, disponibilitatea de a face sacrificii mari pentru prietenul/prietena noastră se va vedea în gesturile mărunte cu care încercăm să îi înseninăm ziua. El/ea va şti, în felul acesta că la nevoie se poate baza pe noi, chiar şi să îi aducem “luna de pe cer”.
 
Partea bună este că nu trebuie să aşteptăm un motiv sau o ocazie specială pentru a proceda astfel; fiecare zi poate fi, până la urmă, o zi dedicată celuilalt, o zi în care putem face din relaţia noastră o prioritate.
 
 

Tags: relaţiile de prietenie în adolescenţă, iubirea şi manifestarea ei, valoarea lucrurilor mărunte într-o relaţie, fericirea în cuplu.

Articole similare

Zece lucruri pe care le poţi face când eşti single

Dragoste

 Dacă dragoste nu e, nimic nu e, spuneau versurile unui cântec celebru. Îngânat de fetele din lumea întreagă, tulburate de speranţa Vezi tot

Ce îi place unui băiat la o fată?

Dragoste

Fără îndoială, două dintre întrebările care pe noi, fetele, ne preocupă cel mai tare. Ce anume l-ar putea atrage pe băiatul Vezi tot

Atracția pentru o altă persoană - dovada de infidelitate?

Dragoste

Ești deja implicat într-o relație, ți-ai ales partenerul după o serie de criterii precum inteligență, frumusețe, onestitate, sinceritate, simțul umorului, iar Vezi tot

Cum sa îi atragi atenţia?

Dragoste

Erai single şi nu te aşteptai la ceva deosebit în viitorul apropiat. Însă, îl vezi întâmplător pe stradă sau pe coridorul Vezi tot

Limbajele iubirii – cum sa oferim si sa primim iubire

Dragoste

 Iubirea - pe cat este de frumoasa, pe atat este de grea. Iar tu acum incepi sa inveti alfabetul acestui limbaj Vezi tot

Page Rank