Cum sa?

Cum să ieşi dintr-o situaţie penibilă?

Scris de: Andreea Baluteanu | 12.11.2012

Cum să ieşi dintr-o situaţie penibilă?

 Cu toţii trecem prin ele, la un moment dat, în viaţă. Ne ferim, pentru că pot ucide din faşă şi cea mai studiată imagine. Situaţiile penibile sunt mai rele decât oglinda, atunci când ţi-a apărut un coş mare cât casa, imprevizibile precum o lucrare neanunţată la mate, dramatice ca o despărţire pe nepusă masă.

 
Să vorbim puţin despre ce înseamnă o situaţie penibilă, despre diversele grade pe care le poate atinge aceasta, şi, mai ales, despre cum să ieşi cu faţa curată dintr-o ipostază deloc măgulitoare.
 

Atenţie, penibil la orizont!

 
Ştii deja despre ce vorbim. Cum ai aterizat pe spate, drept în faţa rivalei dintotdeauna, tocmai când purtai fusta mini recent achiziţionată. Cum ai ratat ocazia vieţii tale, în cel mai important meci, eventual printr-o gafă monumentală. O bârfă delicioasă, strecurată exact în faţa celui/celei în cauză. 
Desigur, gradul de penibil al situaţiei traversate variază. De la „ups, I did it again”, atunci când te adresezi din nou prietenului/ei tale pe numele ex-ului/ei, până la furtuna de ruşine în care te scufunzi atunci când o comiţi în faţa întregii şcoli. 
 
Primul lucru pe care trebuie să îl ştii despre situaţiile penibile e că sunt dependente de câţiva factori: de context, de personalitatea ta, de mediu. Astfel, o gafă comisă de o persoană veselă, charismatică, în faţa prietenilor, în intimitatea propriei case, va fi mai puţin gravă decât un cutremur de ridicol, provocat de cel/cea mai stângace tip/ă din lume, într-o audienţă străină, dintr-un spaţiu public. 
 
Situaţiile penibile depind de asemenea şi de percepţia ta şi a celor din jur. Dacă eşti mândrul/a posesor/oare al/a unei firi plăcute, relaxate, atunci nicio întâmplare cu potenţial de ups nu te poate scutura; în schimb, dacă acorzi o importanţă covârşitoare orgoliului şi imaginii tale în faţa celorlalţi, atunci vei fi zguduit/ă de cele mai mărunte lovituri ale ruşinii. 
 
Penibilul e şi o marcă de seamă a distincţiei „tu versus ceilalţi”. Ridicolul va fi tot timpul mai accentuat pentru protagonistul gafei, mult mai conştient de gravitatea situaţiei, în timp ce spectatorii vor fi mai degrabă interesaţi de amuzamentul provocat. Bineînţeles, „cel păţit” nu va sesiza niciodată această diferenţă.
Nu în ultimul rând, simţul ridicolului îşi va spune cuvântul. În timp ce la unii e mai accentuat, la alţii aproape lipseşte cu desăvârşire. Vom amâna însă discuţia despre ce procent de simţ al ridicolului e bine să posezi, pentru a trece la ce ne interesează de fapt: cum să reacţioneazi atunci când ai făcut o gafă.
Situaţii penibile, păzea!
Probabil cel mai la îndemână răspuns la întrebarea: „cum să ieşi dintr-o situaţie penibilă” e „cu graţie, cu bărbia ridicată şi cu fruntea sus”. Noi ţi-am pregătit însă şi alte trucuri de abordat atunci când te faci de ruşine.
 
Fă haz de necaz! E tips-ul de aur, pe care îl folosim cu toţii atunci când vrem să atenuăm din penibilul unei situaţii. Dacă întâmpini ironiile tuturor cu un zâmbet larg, eventual făcând la rândul tău câteva glume pe seama ta, nefericita întâmplare se va transforma într-o păţanie amuzantă, care te poate costa vreo poreclă, dar îţi ridică în acelaşi timp cota de popularitate. Ai grijă însă, publicul ups-ului tău va detecta mai ceva ca Sherlock Holmes orice nuanţă de falsitate!
Cel mai bun remediu împotriva penibilului e naturaleţea. Soră cu autoironia şi relaxarea, naturaleţea e cea mai bună atitudine, atunci când ţi-a scăpat porumbelul pe gură. Persoanele vesele, fără griji, care ştiu să se amuze pe seama unei situaţii dificile au acea charismă care cucereşte instantaneu. E cea mai bună reacţie atunci când ai făcut o gafă.
 
Situaţii penibile, păzea, eu sunt invincibil/ă. Comportă-te ca şi cum nimic nu te poate afecta, şi vei fi intangibil/ă. Astfel că, data viitoare când te împiedici în faţa tipului care ţi-a furat inima, în loc să fugi mâncând pământul, cu obrajii în flăcări, scutură nepăsător din cap şi mergi mai departe. Vei crea efectul invers: cei din jur, sideraţi de reacţia ta, vor începe să îşi chestioneze pornirile, iar hohotele lor de râs vor părea...nelalocul lor. E o adevărată artă să prechimbi astfel o situaţie penibilă, dar, odată ce vei reuşi, nimic nu te va mai putea atinge.
 
Controlează-ţi respiraţia! Da, pare a fi o tactică deprinsă din manuelele yoghine, dar funcţionează. Atunci când eşti cuprins/ă de jenă, ai tendinţa de a reacţiona precipitat, eventual adoptând clasica poziţie a struţului: cu capul adânc îngropat în nisip. Dimpotrivă, atunci când inima ţi-o ia la sănătoasa, concentrează-te pe ritmul respiraţiei tale, te vei calma instant şi vei adopta atitudinea potrivită.
 
Don't worry, be happy! Când suntem supuşi unei situaţii stresante, cu risc de penibil, ne pierdem într-o avalanşă de ipoteze, care de care mai tragice, cu aceeaşi urmare: ridicolul prin care vom trece. Dimpotrivă, dacă încetezi să prefigurezi scenarii apocaliptice, mintea ta se va relaxa, primind mesajul optimist: totul e bine, sunt stăpân/ă pe situaţie.
 
Ce faci când nimic altceva nu funcţionează? Să spunem că eşti maestru/ă în a te face de ruşine, situaţiile penibile sunt cele mai bune prietene ale tale, şi să apelezi la variantele de mai sus îţi e absolut imposibil. Sau ipostaza în care te-ai regăsit e atât de tragic-ridicolă, încât să faci paradă de autoironie sau naturaleţe poate fi de-a dreptul sinucigaş. La ce mai poţi apela? 
 
În primul rând, la scuze. Dacă ai fost surprins/ă de cea mai aprigă profă din şcoală în timp ce proferai injurii colorate la adresa ei, cocoţat/ă pe catedră, singura soluţie e să o implori spăşit/ă să te ierte. Idem pentru toate celelalte situaţii în care ridicolul e exclusiv opera ta, dar se răsfrânge în egală măsură asupra altora.
 
Schimbă subiectul. Dacă nu ştii cum să ieşi dintr-o situaţie penibilă, distrage atenţia de la ea. Orice fel de veste cu potenţial de a şoca e binevenită. Te mai poţi deda la strănuturi sau tuse zgomotoasă, te poţi preface ocupat/ă cu telefonul, poţi simula că ai zărit pe cineva cunoscut. În ultimă speţă, poţi părăsi încăperea pe uşa din dos, în hohotele de râs ale audienţei. Nu îţi vom garanta însă că ultimele trucuri vor funcţiona cu succes.
 
În final, e bine să înţelegi că, adoptând atitudinea potrivită, orice situaţie penibilă poate fi îmblânzită. La cât mai puţine ups-uri!
 

Tags: cum să ieşi dintr-o situaţie penibilă, trucuri de abordat atunci când te faci de ruşine, cum reacţionezi atunci când faci o gafă, simţul ridicolului, haz de necaz

Articole similare

Cum sa organizezi o petrecere de Revelion de neuitat?

Cum sa?

Petrecerea de Revelion e fara indoiala una dintre cele mai importante surse de distractie. Petreci timp important imaginandu-ti cum va arata Vezi tot

Cum să te îmbraci bine pe bani puţini

Cum sa?

Amintirea primei iubiri se împleteşte cu foşnetul rochiei purtate când l-ai văzut întâia oară. Eşti convinsă că dragostea picură prin cutele Vezi tot

Cum să recunoşti prietenii falşi?

Cum sa?

În adolescenţă petreci foarte mult timp alături de prietenii tăi. Ei ocupă un loc important în viaţa ta. De cele mai Vezi tot

Cum sa-ti gestionezi furia?

Cum sa?

Adolescenta e o perioada a sentimentelor traite la intensitate maxima, chiar si a celor negative. Alaturi de sentimentul de bucurie, tristete, Vezi tot

Cum sa scap de cosuri?

Cum sa?

E frumoasa adolecenta si te bucuri de ea la maxim, dar, cum o bucurie nu vine niciodata singura, odata cu ea Vezi tot

Page Rank